ŽIVOTINJE I PREHRAMBENI PROIZVODI (COVID-19)

1. Koliki je rizik od infekcije COVID-19 od životinja ili životinjskih proizvoda koji se uvoze iz pogođenih područja?

Nema dokaza da bilo koja od životinja ili životinjskih proizvoda kojima je odobren uvoz predstavlja rizik za zdravlje građana kao rezultat prisustva COVID-19.

2. Koliki je rizik od infekcije COVID-19 od prehrambenih proizvoda koji se uvoze iz pogođenih područja?

Nije bilo izvješća o prenošenju COVID-19 putem hrane i stoga nema dokaza da prehrambeni proizvodi uvezeni u skladu s primjenjivim propisima o zdravlju životinja i životinja predstavljaju rizik za zdravlje građana u odnosu na COVID -19. Glavni način prijenosa je s osobe na osobu.

3. Koliki je rizik od infekcije COVID-19 od kontakta s kućnim ljubimcima i drugim životinjama?

Trenutno istraživanje povezuje COVID-19 s određenim vrstama šišmiša kao izvornim izvorom, ali ne isključuje umiješanost drugih životinja. Nekoliko vrsta koronavirusa može zaraziti životinje i može se prenijeti na druge životinje i ljude. Nema dokaza da životinje u društvu (npr. psi ili mačke) predstavljaju rizik od infekcije za ljude. Kao opća mjera opreza, uvijek je pametno poštivati ​​osnovne principe higijene u kontaktu sa životinjama.

Gore navedeni odgovori ne isključuju obaveze nadziranja zdravlja životinja, zaštitu njihove dobrobiti kao i osiguranje i zaštitu zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog porijekla u svim fazama proizvodnje i prometa.

Informacija preuzeta sa ECDC, ovdje link i odgovora na više pitanja vezanih za COVID-19: https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china/questions-answers

VIDEO Mačka othranila psiće, ovakva ljubav se rijetko viđa
PAS UNOSI RADOST U ŽIVOT! Samo pet minuta maženja sa psom izbrisaće nervozu i stres!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Moja košara
Lista želja
Recently Viewed
Uporedi sljedeće artikle (0 Artkla)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Kategorije