Ishrana pasa u ljetnom periodu – siti i snažni i tokom ljeta

Da li se i vi radujete konačnom dolasku ljeta?

Uskoro će nas sunce neodoljivo mamiti napolje, a naši ljubimci jedva čekaju da uživaju u razigranim aktivnostima na otvorenom. Kada je ishrana pasa u ljetnom periodu u pitanju, ne dozvolite da vas ponese euforija – informišite se na vreme o potrebama pasa kada je u pitanju pravilna ishrana tokom toplih mjeseci koji predstoje.

U nastavku pročitajte savjete koje smo vam pripremili kako bi vaši ljubimci bili siti i snažni i tokom ljeta.

Ishrana pasa u ljetnom periodu – specifičnosti godišnjeg doba

Pored svih prijatnih aspekata sunca i toplote, oni sa sobom nose i određene rizike kada je u pitanju hrana. Uvijek imajte na umu da je potrebno da hranu čuvate na hladnom, tamnom i suvom mestu, udaljenom od izvora svjetlosti i toplote.

Ukoliko je pakovanje hrane dugo stajalo na suncu, tu hranu nemojte nuditi svom psu.

Takvoj hrani se sasvim sigurno promjenio ukus i najverovatnije su se u njoj razvili mikotoksini I konzumiranje takve hrane sa sobom nosi zdravstveni rizik koji nikako ne želite.

Kao i kod ljudi, metabolizam pasa tokom ljeta je nešto drugačiji, pa uglavnom imaju potrebu za manjim i češćim obrocima. U zavisnosti od nivoa aktivnosti psa i karakteristika same rase, potrebno je prilagoditi i dnevni unos hrane. Opšta preporuka je da hrana bude nešto lakša – sa manjim udjelom masti u svom sastavu.

Količina hrane u ljetnom periodu – kućni psi i psi koji žive napolju

Kada je u pitanju ishrana pasa u ljetnom periodu koji žive u kući, budući da je temperatura u zatvorenom ona na koju su navikli gotovo tokom cele godine, nije potrebno neko dodatno prilagođavanje količine hrane koju im dajete. Veći izazov su psi koji žive napolju, radni i lovni psi koji su izloženiji suncu i visokim temperaturama.

 

Kako hranite psa leti

Za one koji su veoma aktivni, potrebe za hranom će možda biti i veće, bez obzira na to što je toplo.

Mnogi psi instiktivno sami doziraju količinu hrane koju jedu, ješće onoliko koliko im je potrebno i koliko im prija. Ipak, bolje je da im dajete manje količine hrane kako biste spriječili potencijalno prejedanje i opterećivanje digestivnog trakta koji tokom vrelih dana radi otežano.

Pored količine hrane, od presudnog značaja je i količina svježe pijaće vode koja bi psu trebalo da bude na raspolaganju u svakom trenutku.

Dragocjena voda – pravilna hidratacija pasa u ljetnom periodu

Hidratacija je od ključne važnosti tokom ljetnog perioda. Psima je voda tada potrebna u većim količinama, pa se potrudite da je uvek bude dovoljno i da je ljubimcu lako dostupna. Pored uloge u hidrataciji, voda im pomaže i da se rashlade, budući da se inače ne znoje preko kože.

Najvažnije pravilo za vodu – neka uvijek bude svježa. Ako se ugrijala, zamjenite je novom.

Ishrana pasa tokom leta

Adekvatna ishrana za zabavno ljeto bez zdravstvenih tegoba

Pravilnim odabirom i doziranjem kvalitetne hrane i tečnosti sprečavate potencijalne zdravstvene tegobe kojima su psi podložni tokom ljetnjih meseci (pojava proliva, dehidratacija i sl.). Osluškujte svog ljubimca i njegove potrebe. Ukoliko primetite da je apetit izrazito smanjen, ako je raspoloženje psa vrlo promjenljivo, konsultujte se sa veterinarom.

Uz adekvatnu ishranu pasa u ljetnom periodu i pridržavanje jednostavnih savjeta, predstojeće ljeto može biti puno zabave i avantura sa najboljim drugarom u kojima ćete zajedno uživati.

 

Izvor:www.premil.rs

PAS UNOSI RADOST U ŽIVOT! Samo pet minuta maženja sa psom izbrisaće nervozu i stres!
Kako odabrati savršen transporter za psa?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Moja košara
Lista želja
Recently Viewed
Uporedi sljedeće artikle (0 Artkla)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Kategorije